Jak poznáme že jsou mandle žluklé?
mandli rozkrojte na polovinu a podívejte se na bílou část. V případě, že vnitřní část mandlí je žlutá nebo má voštinovou strukturu, pak ji zlikvidujte. Poznáte to také i podle čichu.
Dávkování:
cca 25-30 gramů ( jedna hrst ), doporučujeme kombinovat se sušeným ovocem., vhodné je také mandle namočit přes noc do vody (lépe se tráví) a lépe se budou rozkousávat
Použití:
pro přímou konzumaci, k vínu, do snídaňových směsí, salátů, pečiva, dortů, zákusků, koláčů atd.
Doporučení:
zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo (do teploty 25°C), což platí dvojnásobně při letních teplotách. Po nějakém čase od sklizně se v mandlích sníží obsah vody a ztvrdnou. I takto se však dají jíst syrové nebo se mohou jemně opražit. Při pražení sice ztratí část svých vitaminů, ale změknou a stanou se stravitelnější.
Upozornění:
mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle nejsou hořké a mají jemně oříškovou vůni. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až dva roky.
Mandle jsou zdravé ořechy, ale je třeba je konzumovat s mírou. Hořké mandle obsahují kyanid a proto by jste jich neměli jíst příliš mnoho.