JAK VYROBIT DOMÁCÍ NUTELLU?
Jak si vyrobit domácí nutellů z lískových ořechů, datlí a kakaa:
- 200g mandlí (alternativně lískových ořechů) - nerestujeme
- hrst vypeckovaných datlí (alternativně přírodní sladidlo nebo datlovou pastu)
- kakaový prášek podle chuti, já dávám polévkovou lžíci, ale mohou být i 4 lžíce
- alternativně 1-2 lžíce rostlinného mléka
- na mírné rozředění, pokud bude potřeba. 100ml mléka, kdo s ním má problém, dá vodu, nebo lžíci neutrálního oleje, například slunečnicový, ten nemá žádnou výraznou chuť. Ale pozor, ořechy samy o sobě jsou tučné, mě se víc daří ředit mlékem a déle mixovat.
Nejprve umixujeme ořechy, děláme to tak dlouho, dokud nezačnou pouštět olej. Pokud se nám to nevede, nevadí, přidáme tekutinu, datle, kakao a mixujeme vesele dál. Každý nemá profi mixér nebo sekač co rozdrtí i buvolí kost, tak se nelekejte, když budete mít pocit, že rozmixované ořechy jsou stále suché. Proto si pomáháme tekutinou či olejem. No a to je všechno, máme hotovou čoko-ořechovou pomazánku, kterou sníte sami a teprve druhý pokus předložíte dětem.
TIP: domácí nutella z avokáda