MANDLE, MÝTY a VYCHYTÁVKY


  • mandle se slupkou (natural): odborníci na zdravou výživu doporučují konzumovat mandle i se slupkou, protože obsahují vlákninu a antioxidanty, panuje mýtus, že jsou škodlivé, těžko stravitelné nebo že obsahují kyanovodík ve skutečnosti to však není vědecky podloženo
  • pro lepší stravitelnost se doporučuje mandle (se slupkou i blanšírované) přes noc ponořit do vody, jsou měkčí, působí čerstvě a jsou křupavé.  Porzy získáte cvik, vhodným stiskem jádro "vyskočí" ze slupky.
  • pokud chcete aby vám mandle dlouho vydržely, dejte je do mrazáku, vydrží tam až 2 roky  ( > 5 ° C / 41 ° F a > 65% relativní vlhkosti)
  • jak loupat mandle natural nejprve spaříme ve vodě, slupka změkne a oddělí se od jádra - snadněji slupku sloupneme
  • za studena loupeme mandle tak, že je dáme přes noc do vody a ráno vhodným stiskem jádro "vyskočí" ze slupky - brzy získáte cvik
  • jak si upražit mandle: rozehřejeme troubu na cca 170 stupňů, loupané mandle dáme v jedné vstrvě na plech s pečícím papírem a necháme cca 25 min v troubě při teplotě 170 stupnů.Mandle nám pěkně zlatavě zhnednou a příjemně rozvoní kuchyni. Můžeme na ně přidat koření ( kajenský pepř, paprika ) nebo byliny ( rozmarýn )
  • Jak připravit domácí mandlové mléko?
  • Jak vyrobit marcipán?
  • Jak vyrobit mandlové máslo?
  • Jak vyrobit domácí nutellu?
  • překvapivé benefity mandlí

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU

Přečtěte si, co je nového
 

Mandle sa pestujú na mnohých miestach, např. USA, Španielsko, Irán, Saudská Arábia, Libanon, Turecko, Sýria, Jordánsko a Izrael. Mandle jsú výživné, plné energie a ľahko dostupné. Tradičné sladké mandle sú jedlé, zatiaľ čo tie horké sa používajú na výrobu mandľového oleja. Zvyčajne sa jí surová, ale mnoho ľudí tiež pridáva ako prísady do šalátov,...

Mandle jsou nejvšetranější ořechy na světě, byly nalezené v severní Africe, západní Asii a ve středomořských oblastech. Historické záznamy uvádí, že je naši předci znaly jíž před více jak 4000 roky. Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a tuků, což je zdravé pro srdce. Výhody mandlí jsou téměř...

Mandle je názov pre jadro kôstky plodu mandľovníky všeobecné (Amygdalus communis) rastúce prevažne v subtrópoch (Kalifornia, Grécko, Austrália, Španielsko atď ..).