Mandlové mléko - varianta 2
Potřebujeme: 1 hrnek mandlí, 2 a půl hrnků vody, sladidlo dle zvyklostí (glukopur, obilný sirup, třtinový cukr), popř. kousek vanilky
Postup: Mandle spaříme a po oddělení slupky oloupeme a necháme v troše vody nabobtnat do druhého dne. Vodu slijeme a mixujeme v cca 2 dcl vody na kaši, zbytek vody postupně dolíváme. (Pokud jste pohodlní, umixujte 1 den namočené mandle i se slupkou).
Nápoj scedíme přes nejjemnější sítko a je hotovo. Hotové mléko dle chuti dosladíme a třeba i dochutíme troškou vanilky. Drť nevyhazujeme! Buď z ní připravíme úžasnou pleťovou masku, nebo ji přidáme do těsta na palačinky apod. Chuťově jemnější mléko vyrobíme z mandlí loupaných.
Pokud byste vyráběli "mazací sýr", postupujeme obdobně; mandle musí být ale v každém případě loupané, perfektně rozmixované, vody je ani ne poloviční množství. Do hustého kašovitého základu se pak přidávají bylinky a sůl. "Sýr" se nechává odstát v lednici a maže na pečivo. Naředěný "sýr" lze použít i jako dip.