Nutriční hodnoty slunečnice a mandlí

13.07.2017

Ořechy a semenka patří mezi chutné občerstvení a svačinky. Pokud se je bojíte jíst, protože mají vysoký obsah kalorií, možná to ale budete chtít přehodnot, protože díky nim si můžete udržet svoji váhu pod kontrolou. Vláknina a tuky v potravinách, jako např. jsou mandle a slunečnicová semínka, vám mohou pomoci konzumovat méně kalori. Pokud znáte nutriční hodnotu mandlí a slunečnicových semínek , můžete si vytvořit zdravý výživový plán. 

Mandle a slunečnicová semínka - koncentrovaný zdroj kalorií

Sacharidy a vláknina

Přestože mandle a slunečnicová semínka jsou zdravým zdrojem kalorií, jsou však velmi koncentrovaným zdrojem kalorií. Jíst více kalorií, než jpotřebujeme, může vést k přibývání na váze. Mandle a slunečnicová semínka dobře zasytí, brání přejídání a máte tak příjem kalorií pod kontrolou. Mandle mají o něco vyšší obsah kalorií než slunečnicová semínka.Jedna unce neloupaných mandlí obsahuje 167 kalorií, oproti 161 kalorií ve stejné porci slunečnicových semen.

Stejně jako u kalorií, mandle a slunečnicová semena také obsahují přibližně stejné množství sacharidů a vlákniny. Jedna unce mandlí obsahuje cca 6 g sacharidů a 3 gramů vlákniny, zatímco stejná dávka slunečnicových semen obsahuje 5 g sacharidů a 3 gramů vlákniny. Pomáhají kontrolovat hlad a tak lépe regulují tělesnou hmotnost, vláknina obsažená v mandlích a slunečnicových semenech může také snížit riziko diabetu typu 2 a kardiovaskulárních onemocnění.

Bílkoviny a tuky

Mandle a slunečnicová semínka jsou dobrým zdrojem bílkovin a pro srdce zdravých nenasycených tuků. 1 unce mandlí nebo slunečnicových semínek obsahují 6 g bílkovin a 14 g tuků. Zatímco obsahují přibližně stejné množství celkového tuku, tak se složení tuku liší. Mandle mají vyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, zatímco slunečnicová semínka obsahují více polynenasycených tuků. Pokud je tedy používáte jako náhradu nasycených tuků podporujete tím své srdce a snížujete hladinu cholesterolu v krvi.

Vitamíny a minerály

Pokud jde o vitaminy a minerální látky, slunečnicová semínka jsou o něco lepším zdrojem vitaminu E, zinku, železa a hořčíku, než mandle. Vitamin E rozpustný vitamin v tucích nejlépe, který je známý pro své antioxidační účinky. Zinek je minerál, který je přítomný ve všech tkáních v těle a je nezbytný pro správné fungování organismu . Železo pomáhá přenášet kyslík z plic do ostatních částí těla. Hořčík pomáhá bílkovinám a je potřebný pro regulaci hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.

Ořechy a semínka

Přečtěte si, co je nového
 

Mandle sa pestujú na mnohých miestach, např. USA, Španielsko, Irán, Saudská Arábia, Libanon, Turecko, Sýria, Jordánsko a Izrael. Mandle jsú výživné, plné energie a ľahko dostupné. Tradičné sladké mandle sú jedlé, zatiaľ čo tie horké sa používajú na výrobu mandľového oleja. Zvyčajne sa jí surová, ale mnoho ľudí tiež pridáva ako prísady do šalátov,...

Mandle jsou nejvšetranější ořechy na světě, byly nalezené v severní Africe, západní Asii a ve středomořských oblastech. Historické záznamy uvádí, že je naši předci znaly jíž před více jak 4000 roky. Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a tuků, což je zdravé pro srdce. Výhody mandlí jsou téměř...

Mandle je názov pre jadro kôstky plodu mandľovníky všeobecné (Amygdalus communis) rastúce prevažne v subtrópoch (Kalifornia, Grécko, Austrália, Španielsko atď ..).