SKLADOVÁNÍ MANDLÍ
správné skladování mandlí je základem pro správnou kvalitu, chuť a trvanlivost mandlí
- Pražené mandle - je potřeba chránit před kyslíkem
- Mandle skladujte v suchu a chladnu > 10 ° C / 50 ° F a > 65% relativní vlhkosti vzduchu
- Mandle skladované za studena (> 5 ° C / 41 ° F a> 65% relativní vlhkosti) - celé přírodní mandle lze skladovat po dobu dvou let bez významné ztráty kvality
- Mandle chrańte před hmyzem a domácích zvířat
- Mandle nevystavujte silným zápachům, mandle mohou absorbovat pachy nebo jiné materiály, pokud jsou vystaveny po delší dobu
- Vlhkost mandlí by měla být 6% nebo méně
Jak poznáme že jsou mandle žluklé?
mandli rozkrojte na polovinu a podívejte se na bílou část. V případě, že vnitřní část mandlí je žlutá nebo má voštinovou strukturu, pak ji zlikvidujte.
Doporučení:
zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo (do teploty 25°C), což platí dvojnásobně při letních teplotách. Po nějakém čase od sklizně se v mandlích sníží obsah vody a ztvrdnou. I takto se však dají jíst syrové nebo se mohou jemně opražit. Při pražení sice ztratí část svých vitaminů, ale změknou a stanou se stravitelnější.
Upozornění:
mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle nejsou hořké a mají jemně oříškovou vůni. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až dva roky.
Mandle jsou zdravé ořechy, ale je třeba je konzumovat s mírou. Hořké mandle obsahují kyanid a proto by jste jich neměli jíst příliš mnoho.